Kom langs in onze 500m² toonzaal - Maak een afspraak

Hoge temperaturen? Met deze tips kunt u toch goed slapen!

De weersvoorspellingen liegen er niet om: het wordt prachtig weer. Het kwik stijgt tot ruim boven de 25 graden Celsius. Overdag heerlijk, maar ’s nachts..? U heeft vast ook aan den lijve ondervonden hoe hoge temperaturen kunnen zorgen voor korte en slapeloze nachten met lang woelen en veel transpireren. Ga goed voorbereid de zomer in met deze tips zodat hitte geen vat meer heeft op je nachtrust!

Tips voor een aangenaam slaapklimaat bij warme temperaturen

Kunt u goed slapen bij hoge temperaturen? Veel mensen, met name ouderen en zwangeren vinden het maar lastig om tijdens warme nachten goed te slapen. Er zijn tal van slimme trucs en huis, tuin en keuken oplossingen, om uw slaapcomfort te behouden tijdens warme zomernachten. Wij geven er graag een paar aan u prijs:

Slaap op een koele plaats in huis

Als u weet dat warme lucht naar boven trekt, dan is wellicht verstandig om tijdens een hittegolf beneden te gaan slapen, als dat mogelijk is en uw slaapkamer zich normaliter op een verdieping bevindt. Een geschikte temperatuur is essentieel voor een goede nachtrust, en dus is het een heel logische keuze om bijvoorbeeld tijdelijk te bivakkeren in uw woonkamer. Kamperen in eigen huis was nog nooit zo heerlijk!   

Woont u gelijkvloers? Dan kunt u natuurlijk niet verhuizen naar de benedenverdieping. Maar misschien wel naar de andere kant van het huis! De kamers aan de noordkant zijn veelal koeler dan de kamers aan de zuidkant van uw huis, omdat de zon daar minder krachtig op staat. Is slapen aan de noordkant van uw huis geen optie, overweeg dan de oostkant. Daar staat ’s ochtends al vroeg de zon op, maar in de avond staat de zon in het westen en heeft uw slaapkamer gedurende de dag de tijd om af te koelen.

Ramen en gordijnen: open of dicht?

Bij warme nachten, het raam open? Dat is niet aan te bevelen als het buiten warmer dan is binnen, of als er hoge temperaturen aan komen. In dat geval houdt u de hitte buiten door uw ramen en deuren gesloten te houden. Dat geldt voor alle kamers in huis, maar natuurlijk ook voor de slaapkamer. Extra winst kan worden behaald door uw gordijnen overdag te sluiten, zodat het felle zonlicht de kamer niet nog meer opwarmt. Als het eenmaal is afgekoeld (en binnen warmer dan buiten), dan is het tijd om te zorgen voor wat ventilatie en uw gordijnen en ramen te openen! 

Afhankelijk van de hoeveelheid licht wat uw slaapkamer binnenvalt in de nacht, kunt u er bovendien voor kiezen uw gordijnen dan juist wel te openen. Dit kan namelijk zorgen voor een betere luchtcirculatie, zeker als u dikke, zware gordijnen heeft. 

Helpt een ventilator tegen warmte?

Veel mensen vinden een ventilator in de slaapkamer bij hoge temperaturen, die met buitentemperatuur mee omhoog gaat, erg prettig. Zo'n briesje bij warmte is erg welkom natuurlijk. Een ventilator wordt dan ook vaak ervaren als verkoelend, maar feitelijk is dat het niet.

Een ventilator verplaatst enkel de lucht, maar koelt uw slaapkamer niet af. Tenzij u slim gebruik maakt van uw ventilator! Dit doet u door het raam open te zetten en de ventilator in de deuropening te plaatsen. Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u ’s nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht. Zo bevordert u de koele luchtstromen. Let op: richt de ventilator in dit geval niet op uw bed. De tocht kan spierpijn en snotterigheid veroorzaken!


Onze koele toppers:


Wel of geen dekbed bij hoge temperaturen?

Wel of niet onder een dekbed slapen bij hitte? Dat is een veelgehoord dilemma, waar mensen ook verschillend over denken. Vaak is een dekbed te warm bij dagen met hoge temperaturen in de zomermaanden, maar zonder dekbed is ook raar en slapen onder een dekbedovertrek vindt niet iedereen fijn. 

Wij adviseren om tijdens deze nachten een zomerdekbed te gebruiken. Deze geeft toch gewicht, wat we gewend zijn om onder te slapen, maar zijn dun en luchtig. Zomerdekbedden zijn ervoor gemaakt om de warmte niet vast te houden en eventueel transpiratievocht goed en snel los te laten. Trapt u ook een dun zomerdekbed van u af en bent u gevoelig voor pijnlijke spieren? Dan is het verstandig om ondanks de hitte in een dunne pyjama of een dun shirt te slapen. (Bijna) naakt te slapen maakt dat, als het gedurende de nacht afkoelt, u dat ook doet terwijl u in diepe slaap bent. Dat kan op uw spieren slaan, met als gevolg bijvoorbeeld een pijnlijke nek of gewrichten. 

De voordelen van een zomerdekbed

Zomerdekbedden zijn speciaal ontwikkeld zodat u tijdens nachten met hoge temperaturen toch zo koel en prettig mogelijk onder een dekbed kunt slapen. De voordelen op een rij:

  • Luchtig en koel
  • Makkelijk te wassen
  • Comfortabel en licht
  • Dun maar voldoende warm

Zomerdekbedden zijn er diverse varianten en in verschillende materialen. Bekijk hier alle mogelijkheden.


Koel kussen van kapok

Hoe houdt u uw hoofd koel tijdens warme en klamme zomernachten? Het antwoord is simpel; met een kapok kussen! Kapok is een 100% natuurlijk materiaal, zonder synthetische toevoegingen. Door de holle kapok vezel worden vocht en warmte goed afgevoerd en blijft het kussen gedurende de nacht fris en luchtig aanvoelen. 

Bescherming van je kussen en matras

Bescherming van je (kapok) kussen, maar bijvoorbeeld ook voor je matras is extra aan te bevelen tijdens zweterige nachten. Gebruik hiervoor simpelweg een molton kussensloop en een molton voor uw matras! Een molton biedt extra bescherming tegen tegen transpireren, maar ook tegen vlekken en huisstofmijt. Lees er meer over in deze blog


Hoe slaapt u bij hitte?

Bent u van plan onze tips in de praktijk te brengen? Deel uw ervaringen aan ons, of wellicht heeft u nog tips aan ons! Welke voorzorgsmaatregelen treft u om niet badend in het zweet wakker te worden? Laat een reactie achter of gebruik de hashtag #slaapkamerweb en inspireer andere lezers het hoofd koel te houden als het kwik stijgt. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën! 



Wist u dat:

  • Wanneer uw bestelling boven de €50,- komt, de bezorging van uw beddengoed helemaal gratis is?
  • Doordat wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist, wij u perfect kunnen helpen bij vragen en u voorzien van passende informatie? Maak daar gerust gebruik van!
  • U onze producten en beddengoed in vele maten kunt bestellen?
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Welke dekbedden zijn geschikt voor de zomer?

Welke dekbedden kunt u wassen 

Dekbedden vergelijken, welk dekbed past bij mij


Onze koele producten: