Waar moet u opletten bij het kopen van een waterbed?

Als u een nieuw waterbed gaat kopen, zijn er een aantal factoren waar u rekening mee moet houden. Kiest u voor een hardside of softside waterbed? Wilt u een mono of duo systeem? Welke stabilisatie heeft u nodig? In dit blogartikel geven we antwoord op deze drie vragen zodat u het waterbed kunt kiezen dat het beste bij u past.

Hardside of softside waterbed?

Bij de meeste beddenzaken kunt u kiezen voor een hardside of softside waterbed. Een hardside variant heeft een harde bedomranding van bijvoorbeeld hout waardoor het matras in het bed ligt, net als bij een normaal bed. Een softside waterbed heeft een rand van zacht polyetherschuim. Het matras ligt op het bed en kan in beperkte mate in de breedte uitzetten. Dit geeft u meer het ‘slapen op het water’ gevoel waar u naar zoekt bij een waterbed. Daarom verkopen we bij Slaapkamerweb alleen softside waterbedden.

Mono of duo systeem?

Welk waterbedsysteem heeft u nodig? Net als bij een normaal bed kunt u kiezen of u een mono bed (één matras) of een duo bed (twee matrassen) wilt. Bij een normaal bed kan uw keuze afhangen van het draaien van het matras. Bij een waterbed is dit niet van toepassing. U hoeft slechts elk half jaar uw matras te onderhouden. Dit doet u met waterbed conditioner om algen te voorkomen. Maar waarom kiest u dan voor een mono of duo systeem?

Simpel gezegd kiest u het matras op gewicht en gevoel. In de meeste gevallen raden wij aan om een mono waterbed te kiezen. Hoe groter het wateroppervlakte is, hoe lekkerder het bed ligt.

Waarom kiest u toch voor een duo waterbed?

Wij adviseren in de meeste gevallen om een mono waterbed te kiezen. Toch zijn er drie belangrijke redenen waarom u voor een duo bed zou kunnen kiezen.

40 kilo of meer gewichtsverschil
Als u en uw partner veel in gewicht verschillen kunt u twee dingen doen. Of u kunt meer stabiliseren, daar leest u later meer over, of u kunt kiezen voor 2 losse matrassen. Het voordeel van twee losse matrassen is dat u beide uw eigen stabilisatie kunt kiezen. Wilt u toch graag één matras dan adviseren wij om voor 100% of 120% stabilisatie te kiezen. Hierdoor ligt u stabieler als uw partner zich omdraait.

Warmte regulatie per matras
Heeft u het snel warm en heeft uw partner het altijd koud? Of andersom? Dan is het aan te raden om een duo waterbed te kopen. Bij een duo waterbed kunt u de warmte per matras instellen. Wij adviseren om de temperatuur op minimaal 27 graden in te stellen en te zorgen dat deze altijd hoger is dan de temperatuur buiten. Vindt u het prettig om in een koud bed te stappen? Leg uw dekbed 30 minuten voordat u gaat slapen open en stap in een heerlijk koel bed.

Gewenning
Mensen die al jaren op een duo bed slapen, kopen waarschijnlijk weer een duo waterbed. Let er wel op dat als u een nieuw waterbed gaat kopen, dat het ligcomfort altijd anders zal zijn dan bij uw vorige bed.

Zijn deze drie redenen niet op u van toepassing? Kies gerust voor een mono systeem met één matras!

Voor- en nadelen van een mono of duo waterbed

Los van de drie redenen om voor een duo bed te kiezen, hebben beide systemen voor- en nadelen. Hieronder noemen we de voor- en nadelen per systeem.

Mono waterbed
+ Beter ligcomfort doordat het wateroppervlakte groter is.
+ Eén matras zonder naad.
+ Ultiem ‘slapen op het water’ gevoel.
+ Leverbaar in de maten 100 x 200, 140 x 200, 160 x 200 en 180 x 200 cm.
+ Ook leverbaar in 180 x 210, 180 x 220, 200 x 210 en 200 x 220 cm.
-  Geen eigen warmte instelling.
-  Minder geschikt voor bedpartners met een groot gewichtsverschil.

Duo waterbed
+ Stabilisatie kiezen per matras.
+ Per matras de warmte regelen.
+ Geschikt voor een groot gewichtsverschil van 40 kg of meer.
+ Leverbaar in de maten 160 x 200 en 180 x 200 cm.
+ Ook leverbaar in 180 x 210, 180 x 220, 200 x 210 en 200 x 220 cm.
-  Een kleine naad tussen de matrassen.
-  Bij twee matrassen ligt u meer ‘op het matras’.

Hoe kiest u de stabilisatie die u nodig heeft

Slaapt u graag op een zacht of een hard matras? De gewenste hardheid van uw matras bepaalt welke stabilisatie u nodig heeft en hoeveel water er in het bed gaat. Hoe meer water er in het matras gaat, hoe harder het matras is. Als u graag op een zacht en goed ondersteunend matras slaapt, adviseren wij om hoge stabilisatie te kiezen. De stabilisatie zorgt ervoor dat het water op de juiste plek wordt vastgehouden en dat het matras u die steun biedt die u nodig heeft.

Een ander voordeel van een hogere stabilisatie is dat u stabieler ligt als er een groot gewichtsverschil tussen u en uw partner is. Door de hogere stabilisatie wordt het water beter vastgehouden en wordt er voorkomen dat de lichtste persoon ‘bovenop’ het matras ligt, terwijl de zwaarste persoon de bodemplaat raakt.

Meest gekozen stabilisatie

Wij adviseren in de meeste gevallen een stabilisatie van 100%. Dit biedt voor de meeste mensen goede ondersteuning en geeft u het gevoel dat u het water voelt golven. Als u en uw partner niet veel in gewicht schelen en u nog meer ‘het slapen op het water gevoel’ wilt ervaren, kiest u voor een stabilisatie van 80% of 50%.

Bent u iemand die het liefst voor de ultieme ‘Back to nature, slapen op het water' ervaring gaat? Dan kiest u voor een waterbed zonder stabilisatie. U wordt volledig omringd door het water, maar het bed biedt u nauwelijks ondersteuning. Als u dat wilt, kiest u voor 0% stabilisatie.

Als slaapkamerspecialist raden wij u dit niet aan, maar het kan wel. Houdt u er rekening mee dat als u voor 0% stabilisatie gaat, dat het ongeveer 30 tot 90 seconde duurt voordat uw beweging volledig tot stilstand is gekomen.

Hoe lang duurt het voordat het matras stil ligt?

  • 120% stabilisatie geeft een vertragend effect
  • 100% stabilisatie ligt in 0 tot 3 sec stil
  • 80% stabilisatie ligt in 2 tot 10 sec stil
  • 50% stabilisatie ligt in 15 tot 30 sec stil
  • 0% stabilisatie ligt in 30 tot 90 sec stil

Wist u dat 97% van de slapers lekker slaapt op een waterbed met 100% stabilisatie? Ons advies is om voor 100% stabilisatie te gaan, tenzij u anders wenst of nodig heeft.

Heeft een hogere stabilisatie ook nadelen?

Ja, een hogere stabilisatie heeft ook nadelen. Als u het waterbed gaat verplaatsen, zou het comfort van het waterbed met ongeveer 10% af kunnen nemen. Dit geldt niet alleen voor waterbedden met een hoge stabilisatielaag, maar ook voor waterbedden met een lagere stabilisatielaag. Ook kan de stabilisatielaag bij een hoger gestabiliseerd waterbed makkelijker scheuren als u op het bed gaat staan of als u het bed op een andere niet gebruikelijke manier gebruikt. Bij een waterbed dat niet gestabiliseerd is, kan dit niet.  Als de stabilisatielaag in het matras scheurt, heeft u gelukkig geen lekkage, maar verliest het bed wel wat van zijn comfort. Gelukkig zijn dit nadelen die niet opwegen tegen de vele voordelen van 100% stabilisatie.

Onze toppers

Zowel onze mono- als duo waterbedden zijn voorzien van een beschermhoes waardoor het bed onderhoudsvriendelijk is en aanzienlijk schoner is om in te slapen. Daarnaast hebben beide waterbedden een carbon heater, dat betekent dat u 100% energie-efficientie behaald door maximaal rendement. Onze softside waterbedden worden in Nederland gratis bezorgd én gemonteerd en u ontvangt 5 jaar Slaapkamerweb garantie.

Bekijk al onze softside waterbedden of onze toppers: waterbed Elite en waterbed Style.

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.