Wanneer is er sprake van kuilvorming bij mijn matras

Wanneer is er sprake van kuilvorming bij mijn matras?

De geleidelijke vorming van een kuil in een matras blijft vaak onopgemerkt totdat bijvoorbeeld rugklachten de kop opsteken. Voor iets waarop we iedere nacht onze rust pakken en moet zorgen voor een goed herstel van ons lichaam, is de kwaliteit van uw matras heel belangrijk.

Ontdek in dit blogartikel wanneer u slijtage bij uw matras zou kunnen verwachten, welke zaken dit beïnvloeden en hoe u uw matras zelf kunt controleren op kuilvorming.

Zit er in mijn matras een kuil? 

Heeft u ineens last van rugklachten, of denkt u een kuil in uw matras te zien? Dan is het verstandig om een matrasinspectie uitvoeren en uw matras te ‘bevoelen’ op kuilvorming voordat u conclusies trekt. Met onze uitleg bent u goed in staat om zelf te beoordelen of er daadwerkelijk sprake van is van een kuil. 

Veel mensen vragen zich af of het matras waar zij op slapen nog wel voldoet. Het gaat dan veelal om de vraag of er een kuil in het matras zit. 

Wanneer er sprake is van kuilvorming in het matras, dan beïnvloedt dit het herstel van uw lichaam. Het is namelijk belangrijk dat uw rugwervels op één lijn liggen (wanneer u op uw zij en rug slaapt). Uw lichaam kan zich zo het beste herstellen, op deze manier is de bloedsomloop optimaal, krijgen uw spieren de meeste rust en krijgen alle organen de ruimte. Als er een kuil in uw matras zit, zien wij vaak dat mensen klachten ontwikkelen zoals nek, schouder of rugklachten

Zo’n kuil in het matras is er natuurlijk niet opeens, het ontstaat geleidelijk. Uw lichaam zal zich hier in eerste instantie ook op aanpassen, zodat het niet altijd (meteen) te merken is en u ook daadwerkelijk klachten ondervindt.

U hoeft dus niet per se klachten te ervaren wanneer u slaapt op een matras met een kuil, maar het is dus wel van invloed op uw slaapkwaliteit en uw lichamelijk herstel!  

Wanneer kan ik kuilvorming verwachten?

Dat is een hele lastige vraag en hangt uiteraard ook samen met de kwaliteit van uw matras, de leeftijd van het matras, maar ook hoe goed u, uw matras onderhoudt. Zaken die hierop van invloed zijn, zijn vocht en gewicht/balasting van het matras. 

Wanneer u fors bent qua gewicht, is het verstandig om een matras uit te zoeken die uw gewicht goed kan dragen en is het verstandig om voor een gewichtsklasse te kiezen die bij u (en uw gewicht) past. Transpireert u snel en ventileert u weinig, dan zal uw matras eerder met kuilvorming te maken krijgen. Dat is waarom wij een molton adviseren

Natuurlijk speelt de leeftijd van een matras ook een rol bij kuilvorming, het comfort waar we naar verlangen en ook nodig hebben voor een optimale nachtrust, maakt dat een matras die een heel leven meegaat onmogelijk is.

Na ongeveer 8 a 10 jaar (afhankelijk van de kwaliteit van de matras) zullen matrassen geleidelijk op raken en slijten. 

Voordat u met de inspectie begint, is het belangrijk om eerst wat zaken uit te sluiten en te weten waarop u moet letten:

Uitsluiten

Voordat u het matras gaat ‘bevoelen’ en beoordelen op kuilvorming, is het verstandig om eerst wat zaken uit te sluiten. Zo kan het zijn dat niet uw matras kuilt, maar er wat mis is met de bedbodem, of de matrastijk, waardoor het kan lijken alsof uw matras kuilt. 

Het kan namelijk zo zijn dat de bedbodem in gebreke blijkt te zijn en het daardoor lijkt alsof er een kuil in het matras zit.

Goed om te weten is ook, dat de verschillende bedbodems een andere manier van ondersteunen hebben. Als u daar vragen over heeft, dan kunt u dat vinden in dit blogartikel.  

Tijken kunnen ook kuilen, wat eruit ziet als een kuil in het matras, terwijl dit niet het geval is.

Een tijk is hetgeen wat als een soort hoes om het matras zit. Soms is deze afritsbaar en ook wasbaar en bij het ene matras wat dikker dan het andere matras.

De samenstelling van de materialen van een tijk verschillen per matras. De tijk van het ene materiaal, is sneller geneigd te pletten dan een andere tijk met een andere samenstelling.

Waar moet u op letten?

Om een kuil te kunnen ontdekken en te voelen, moet u letten op de hoeveelheid aan veerkracht (of tegendruk) van het matras. Deze moet op iedere plek van het matras gelijk zijn en daar waar de veerkracht minder voelbaar is, kan er sprake zijn van kuilvorming. 

De (bovenste) schuimlaag van het matras bestaat naast schuim, voor een heel groot gedeelte ook uit lucht. De lucht i.c.m. het schuim geeft het matras zijn veerkracht. Deze twee werken dus samen.

Als een matras kuilt dan is het schuim op deze plek op elkaar geplet. Hiermee verdwijnt de ruimte voor lucht en daarmee ook de veerkracht. 

Het type schuim en de structuur van het schuim, maakt dat het ene matras eerder zal kuilen dan het andere en zit daar (naast het ligcomfort) ook het kwaliteitsverschil in.

Er zijn veel soorten en typen van schuim die worden gebruikt voor matrassen, om nog maar te zwijgen over de combinaties van schuimen in een matras met een bepaalde opbouw die samen zorgen dat het matras minder snel zal kuilen. Koudschuim heeft bijvoorbeeld een open celstructuur, die erg stevig en veerkrachtig is en minder snel plet en zal kuilen dan bijvoorbeeld polyether schuim die niet opencellig is. 

>> Lees hier meer over de verschillende soorten matrassen

De matrasinspectie

Leg uw handen over elkaar en duw in het matras. Doe dit nauwkeurig en plek voor plek en probeer hierbij steeds dezelfde hoeveelheid druk te geven. 

Het is handig is om te beginnen in de linkerbovenhoek en in één lijn diagonaal over het matras te gaan naar de schuin tegenoverliggende rechteronderhoek. Als u deze lijn hebt gecontroleerd begin dan opnieuw in de rechterbovenhoek en ga dan diagonaal over het matras naar de linkeronderhoek. Op deze manier heeft u het hele matras doorkruist. Waarbij de ligplek, de plek waar de slijtage doorgaans ontstaat, zeker bevoelt is. 

Op de plekken waar u voelt dat u dieper in het matras komt en u verschil voelt in de veerkracht/tegendruk, daar is waarschijnlijk sprake van kuilvorming/slijtage. 


Ik ontdek een kuil na de inspectie: wat nu?   

Wanneer bij het controleren blijkt dat er kuilvorming in het matras is ontstaan, dan bent u (helaas) toe aan een nieuw matras. Deze uitkomst is niet altijd de leukste of gewenste uitkomst bij iedereen. Een nieuw matras is namelijk voor veel mensen een hele uitgave.

Toch is een matras belangrijk om in te investeren. Laat u bij de aanschaf van een nieuw matras daarom ook goed informeren en ga goed bij uzelf te rade aan welke eigenschappen een matras voor u zou moeten voldoen. 

Om dat goed te kunnen doen hebben wij een handleiding gemaakt, met handige informatie, die de keuze voor aanschaf van een nieuw matras vergemakkelijkt. Hierin staat ook een lijstje met persoonlijke kenmerken, deze kunt u nalopen en kijken of er kenmerken bij zitten die op u van toepassing zijn.

Andere oplossingen?

Veel mensen vragen zich af of ze de kuil in het matras kunnen oplossen met de toevoeging van een topmatras. Eigenlijk om de aankoop van een nieuw matras uit te stellen; een soort tussenoplossing.

Helaas is dit geen oplossing voor de kuil. Een topmatras gebruikt u op de matras met kuil en wanneer u erop gaat liggen, zal deze topmatras dan ook ‘mee- kuilen’. 

De enige optie is toch echt kiezen voor een nieuw matras

Als u de kenmerken van het lijstje uit het blogartikel naast de eigenschappen van verschillende type matrassen legt, dan vallen er vaak al een aantal varianten of soorten af en ziet u ook gauw welke matras geschikt voor u zal zijn. Op deze manier is de kans groter dat u (langer) plezier zal beleven van uw nieuwe matras!

Persoonlijk advies van Slaapkamerweb

Wij hopen dat wij u met dit blogartikel hebben kunnen helpen. Toch kunnen wij ons voorstellen dat meer informatie, of persoonlijk advies voor u wenselijk is. Als online slaapspecialist helpen wij u graag! Neem dan ook gerust contact met ons op om uw vraag of probleem vrijblijvend te bespreken met een deskundige medewerker.


Wist u dat:

  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en wij u perfect kunnen helpen bij vragen over matrassen.
  • U onze verschillende kwaliteits matrassen in vele maten kunt bestellen!
  • Als u een matras met een bedbodem en een bedombouw bij ons besteld, dat u dan bij ons een mooie combinatiekorting krijgt?
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Waarom wij een molton adviseren

Welke stevigheid moet ik kiezen voor mijn matras?

Slaapspecialist Marieke verteld over het belang van een goed hoofdkussen en matras


Ons aanbod matrassen:


Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.