Welke soorten matrassen zijn er?

Een matras koopt u als het goed is niet vaak en aangezien u er toch elke dag op ligt is het belangrijk om het juiste soort matras te kiezen! Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen op matrassen gebied. Weet u door de wirwar van de meest flitsende termen en namen welk matras u het beste kunt kiezen? Wij kunnen ons voorstellen dat dit een lastige zoektocht is. Daarom hebben wij verschillende soorten matrassen voor u op een rij gezet met de nodige informatie en komen zo tot de kern van elke soort matras!

De verschillende soorten matrassen: 

Polyether matras

Voordelen

  • Goedkoop
  • Anti-allergisch

Nadelen

  • Stug en stevig
  • Minder goede ventilatie (gesloten celstructuur)
  • Snel kuilvorming

Polyether matrassen


Polyether is gemaakt van polyether of ook wel PE-schuim wat een relatief goedkoop materiaal is. Dit materiaal werd populair in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het was namelijk het eerste synthetische en anti-allergische alternatief voor matrassen van kapok of veren.

Polyether matrassen zijn geschikt voor iedereen die geen speciale wensen of voorkeuren heeft. Ze worden vaak als stug en stevig ervaren en bieden niet veel comfort. Ook ventileren deze matrassen minder goed dan koudschuim matrassen door de gesloten celstructuur.

Door de belasting aan veel gewicht gaat dit matras snel kuilen. Ze worden dan ook veelal gebruikt voor kinderbedden en logeerbedden en passen prima binnen een beperkt budget. 

→ Ga naar onze polyether-matrassen




Voordelen

  • Duurzame kwaliteit
  • Soepel en veerkrachtig
  • Ventileert goed (open celstructuur)
  • Anti-allergisch & anti-schimmel

Nadelen

  • Duurder dan polyether
  • Geeft een lichte tegendruk (mensen die daar gevoelig voor zijn niet prettig vinden)

Koudschuim matrassen


Koudschuim staat ook wel bekend als High Resilience-schuim (HR-schuim). Koud in de naam heeft eigenlijk niets van doen met temperatuur van het matras, maar met de manier hoe het schuim geproduceerd wordt. Dit gebeurd koud en volgens een chemisch proces. Toch wordt het koudschuim matras vaak wel als een koel wordt ervaren. Anders dan een polyether matras heeft het koudschuim een open celstructuur, waardoor het goed ventileert. Ideaal voor mensen die het snel warm hebben! Door de open cel structuur wint het ook enorm in duurzaamheid, in vergelijk met een polyether matras. In combinatie met een goede bodem zal er in een koudschuim matras nauwelijks kuilvorming ontstaan.

Bovendien is koudschuim soepel en veerkrachtig en biedt daardoor een goede ondersteuning en geeft daarnaast een prettig comfort. Dit is voor de wat forsere posturen dus ook een erg fijn en geschikt matras (mits de juiste stevigheid gekozen wordt)! Een bijkomend voordeel is dat het koudschuim matras anti-allergisch en anti-schimmel is. Het nadeel van koudschuim in tegenstelling tot polyether is dat het duurder is, maar dit betaald zich terug door meer comfort en een langere levensduur. 

→ Ga naar onze koudschuim-matrassen




Voordelen

  • Hoog comfort, door de drukverlagende werking
  • Stimuleert een goede doorbbloeding
  • Ideaal voor mensen met lichamelijke klachten

Nadelen

  • Traagschuim (van goede kwaliteit) is kostbaar
  • Ligt warm omdat u gedeeltelijk het matras ligt
  • Ventileert slechter dan een koudschuim matras (door de gesloten celstructuur)
  • Lastiger om te draaien op dit matras

Traagschuim matrassen


Traagschuim werd eigenlijk ontwikkeld voor het gebruik in de ruimtevaart. Door de drukverlagende werking is het uiteindelijk als ideaal materiaal voor een matras bedacht en daarop verder ontwikkeld. Daarom worden traagschuim matrassen ook wel NASA- matrasssen genoemd. Als u in dit matras knijpt, komt het langzaam terug in zijn originele vorm. Vandaar ook de naam traagschuim! De officiële benaming is echter Visco Elastisch Polyurethaan schuim. 

Traagschuim matrassen zijn populair door de drukverlagende werking. Het vormt zich naar het lichaam en wordt vaak ervaren alsof je in passende mal ligt, zonder drukpunten te ervaren. Dit ontlast het lichaam en daardoor zijn deze matrassen ook uitermate geschikt voor mensen met lichamelijke klachten. Een nadeel aan traagschuim is dat het minder goed ventileert dan een pocketveer of een koudschuim matras en wordt vrij warm. Transpireert u veel en heeft u behoefte aan een koel bed, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk niet uw ideale matras zijn. Bent u liefhebber van draaien in bed? Dat zal bij een traagschuim matras minder makkelijk gaan. De doorbloeding wordt niet of nauwelijks afgekneld en daarmee zal draaien wellicht ook niet meer nodig zijn, maar is misschien wel even wennen. 

Een goed traagschuim matras werkt op basis van temperatuur, het schuim wordt zachter naarmate het warmer wordt en niet enkel doordat u het in drukt. Het werkt optimaal als het zachter worden plaatsvindt net boven lichaamstemperatuur. Dan zullen de delen die uitsteken en druk geven in het matras zakken. Bij zijslapers de schouders en heupen en behoudt daarnaast een dragende functie in de lende. Daar geeft het matras juist ondersteuning en komt de ruggengraat mooi recht te liggen. 

→ Ga naar onze traagschuim-matrassen

 

Voordelen

  • Goede drukverdeling en flexibiteit
  • Zeer geschikt voor verstelbare bodems door de hoge flexibiliteit
  • Geschikt voor mensen met allergieën  

Nadelen

  • Minder goede ventilatie (gesloten celstructuur, met uitzondering van Talalay latex)
  • Latex is zeker niet in alle gevallen alleen van natuurlijke oorsprong

Latex matrassen


Een latex matras is gemaakt van een rubbersoort die zich kenmerkt als veerkrachtig en rekbaar. Er zijn synthetische latex matrassen en matrassen van natuurlatex, vaak wordt een combinatie van deze twee gebruikt. Synthetische latex is een mix van twee oliederivaten; styreen en butadieen. Natuurlatex wordt gewonnen door het aftappen van het sap/ de hevea melk van de rubberboom ‘Hevea Brasiliensis’. 

Latex matrassen kenmerken zich als matrassen met een goede drukverdeling en geven comfort en een net wat meer stevigheid dan een traagschuimmatras. Ze zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoeligheid voor allergische reacties en huisstofmijt.

Latex matrassen bieden een minder goede vochtregulatie dan een koudschuim matras, omdat dit soort matras geen open celstructuur heeft. Talalay Latex ventileert beter en is vaak nog wat comfortabeler, door een extra behandeling krijgt dit type latex namelijk ook een open celstructuur. 

Een goede kwaliteit latex matras kunt u herkennen aan het gewicht van de matras, over het algemeen geldt dan ook dat hoe zwaarder het matras is, des te beter de kwaliteit. Ook de samenstelling is van invloed op de kwaliteit van een latex matras. De matrassen in onze webshop zijn gemaakt van natuurlatex en bestaan veelal uit minimaal 85% heveamelk en ca. 15% natuurlijke, corrigerende en vulkaniserende additieven. Door alle puur natuurlijke ingrediënten mogen we nu spreken over een unieke 100% natuurrubber. Natuurrubber staat bekend om zijn elastische werking en is hierdoor ook uitermate geschikt om te gebruiken bij verstelbare lattenbodems.

→ Ga naar onze latex-matrassen


Voordelen

  • Perfecte ventilatie en luchtcirculatie 
  • Geschikt voor mensen die veel transpireren
  • Zeer hygiënisch matras
  • Goede ondersteuning van de losse pocketveren

Nadelen

  • De ondersteuning van veren kunnen kunnen worden ervaren als tegendruk
  • De omranding van schuim kan inzakken als u veel op de randen zit of ligt.
  • Het comfort is afhankelijk van de kwaliteit en soort schuim dat gekozen i.c.m. de pocketveren. 

Pocketveer matrassen


Pocketveer matrassen bestaan uit een schuimlaag met een kern van veren. Anders dan binnenveren zijn deze niet aan elkaar geschakeld en bewegen ze los van elkaar. Iedere veer, waarvan er soms wel 1000 stuks in 1 matras zitten, is verpakt in een eigen zakje, de pocket. Hierdoor zullen de veren ook niet piepen of kraken. 

De pocketveren dragen uw gewicht goed en bieden meer ondersteuning naarmate het lichaamsgewicht hoger wordt. De veren van thermisch gehard metaal zijn meestal opgedeeld in comfortzones, zodat u bijvoorbeeld in de heupen en schouders wat dieper in het matras kunt zakken. Ideaal voor verschillende soorten lichaamsgewichten (mits u de juiste variant kiest). 

Dit matras ventileert goed en is zeer hygiënisch omdat er voortdurend lucht tussen de pocketveren circuleert en kan daardoor ook goed vocht kan afvoeren, ideaal dus als u veel transpireert! Het soort schuim om pocketveren geeft u het gewenste comfort. De omranding van het schuim (vaak zo’n 7 cm) maakt dat het matras op deze plekken eerder kan inzakken of ongelijkheden geeft. Lig of zit bij dit matras dus niet teveel op de randen, maar u laat dragen door de pocketveren. 

→ Ga naar onze pocketvering-matrassen

 


Welke matras past bij u?

We zijn allemaal anders, qua postuur, wensen en voorkeuren. Daarom moet een matras bij u passen en niet andersom! Weet u nog niet precies wat u belangrijk vindt bij de aanschaf van een nieuwe matras, dan raden wij u aan een eerdere blog te raadplegen, waarin u precies leest waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe matras


Persoonlijk matras advies

Wij hopen dat deze informatie u heeft geholpen bij het oriënteren op het juiste soort matras.

Wij kunnen ons echter voorstellen dat u belang hecht aan een persoonlijk advies. Neem dan gerust contact met ons om dit vrijblijvend te bespreken met een deskundige medewerker. U bent ook van harte welkom in onze showroom, waar u de matrassen zelf kunt ervaren. Wij bespreken graag uw wensen en helpen u graag.


Wist u dat:

  • Als u een matras met een bedbodem en een bedombouw bij ons besteld, dat u dan bij ons een mooie combinatiekorting krijgt?
  • Doordat wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist, wij u perfect kunnen helpen bij de keuze van uw nieuwe matras.
  • U onze matrassen in vele maten kunt bestellen!
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!


Ook interessant:

Welk matras past bij mij

De zin en onzin van een topmatras

Weinig ruimte? Een twijfelaar biedt uitkomst



Onze matrassen:

Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.